2023. godina – godina crne vodene Zečice

2023. godina – godina ženskog (jin) vodenog Zeca, bi trebalo za mnoge ljude da bude mnogo srećnija od prethodne 2022. godine, koja se na istoku smatrala veoma teškom i opasnom godinom izuzetno agresivnog i svirepog tigra! U kineskoj tradiciji postoji pet elemenata: metal, voda, drvo, vatra i zemlja. Boja vode je crna ili tamno plava. Godina Zeca donosi optimizam, slatka nadanja, prolećnu razdraganost, simbolizuje zoru i veliku vitalnu snagu.

 Mnogima će godina Zeca doneti dosta trenutaka nežne i romantične ljubavi. Zec je simbol nove ljubavi, posebno za osobe rođene u godini Konja, Tigra ili Psa. Oni će biti vrlo srećni u ljubavi ove godine, a naročito ako je njihov partner u znaku Zeca. Ako je Zec u ljubavi sa Pacovom, ova veza donosi mešavinu strasti i mržnje. Iz tog razloga, ovo i nije najidealnija godina za „pacovsku“ ljubav – Pacovi će na ljubavnom planu kušati kako slast tako i gorčinu! Zeka je stidljiv i druželjubiv i nema previše neprijatelja, osim u vidu Petla. Iz tog razloga, ljudi koji su rođeni u godini Petla imaće loše socijalne odnose i probleme sa (ne)prijateljima u ovoj godini.

U kineskom sistemu elemenata, 2023. godina predstavlja sredinu ciklusa drveta. To je, dakle, kulminacija elementa drveta, što donosi sreću svima kojima je element drveta srećan (koji imaju manjak elementa drveta u kineskom pečatu rođenja). Kinezi su ove godine proslavljali Novu godinu 22. januara, kada je bio mlad mesec, dok se za pravi – solarni početak kineske Nove godine, kao i svake godine, uzima 04. februar, tako da znak Tigra traje sve do 03. feburara. Drugim rečima, pravi početak godine Zeca je tek 04. februar.

 Kinezi veruju da je prvi car Kine, legendarni Žuti car, došao na presto 2697. godine p.n.e i od tad počinje računanje vremena u Kini, tako da ove godine 04. februara počinje kineska 4720. godina u skladu sa posebnom vrstom kineskog kalendara, tzv. kalendara „nebeskih stabala i zemaljskih grana“. U ovom kalendarskom sistemu ima 10 nebeskih stabala (metal, voda, drvo, vatra i zemlja – kako u jinu, tako i u jangu) i 12 zemaljskih grana, koje koriste imena životinja, da bismo ih lakše zapamtili, naime Pacov, Goveče, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas i Svinja. U kalendaru stabala i grana ima ukupno 60 znakova koji se smenjuju, a to izgleda ovako:

Kalendar

Astronomski gledano, 2023.godina ima 13 lunarnih meseci. Ukupno trajanje ove lunarne godine je 384 dana, tako da ova lunarna godina počinje 22.januara 2023. i završava se 10.februara 2024., kada se obeležava Nova godina zelenog Zmaja. 2023.godina ustvari ima dva druga meseca. Drugi lunarni mesec počinje 20. februara, dok interkalirani (umetnuti) drugi mesec počinje 22.marta 2023.godine. Stoga će ova dva druga meseca (koja su inače u znaku Zeca) trajati ukupno 59 dana! Interkalirani mesec se u kineskom soli-lunarnom kalendaru dodaje otprilike svake treće godine, zbog postojanja razlike u trajanju lunarne i solarne godine, koja otprilike iznosi 10 do 11 dana.   

 Koja su značenja vodenog Zeca? Zec na kiši, a pošto je Zec u svojoj suštini povezan sa elementom drveta, ovo drvo konkretno ovde simbolizuje travu, cveće, vinovu lozu, proleće. Ova godina će biti odlična za rast, učenje, stvaranje, planiranje novih projekata. Još jedna slika u simbolici vodenog Zeca su kapi kiše ili rose na mladoj, zelenoj travi. To je simbol blagoslova, novih izgleda i uvida, početka, vere, nade i ljubavi. Zec je ljubak, stabilan, saosećajan i nežan. Kada oseti opasnost, on brzo pobegne. Osobe rođene u znaku Zeca su pažljive, spretne, stidljive, oprezne i konzervativne. Zečevi su neverovatno plodni i društveni, popularni i prilagodljivi. Jin voda simbolizuje kišu, rosu, bunarsku vodu, ribnjak, izvor ili potok. Jin voda je ženska i to je hladna kiša, hladna voda ili podzemna voda. Voda je povezana sa mudrošću u kineskoj teoriji pet elemenata. Karakteristike jin vode su stidljivost, pristojnost, introvertnost, inteligencija, intrige i teorije zavere. Ostale osobine jin vode su tajanstvenost, izdržljivost, nezavisnost i neukrotivost. U kineskom Ji Đingu, voda je povezana sa opasnošću, a to su trigram Kan i heksagram Kan, koji simbolizuju ambis i bezdan. Jin voda je deseto nebesko stablo. To je poslednji element, koji nagoveštava tanku liniju između smrti i rođenja. Stoga je jin voda povezana sa reinkarnacijama i jakim sećanjima. Lokacija jin vode je na severu.

Osobe rođene 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 i 2011.godine rođene su u znaku Zeca. Osobe u znaku Zeca u godini Zeca treba da budu obazrive, ćutljive i „ispod radara“, pošto je ovo jedna od njihovih sudbinskih godina, kada mogu da im se dešavaju ekstremno dobre stvari, ali i neke loše situacije. Ne treba da se svađaju sa osobama koje ih tiranišu, zato što mogu da imaju posledice i gubitke. Osetićete ograničenja na polju odnosa sa ljudima, karijere, pa čak i zarade. Kako bi se zaštitili od uticaja preterano jakih energija, Kinezi u svojoj sudbinskoj godini (本命年) nose nešto crveno na telu: crveni donji veš, crvene čarape ili bar crvenu brojanicu oko ruke.

Pitali ste se zašto neki godinu Zeca nazivaju godinom Mačke? 2023. godina je i godina Mačke, ali u Vijetnamskom horoskopu. Vijetnam je kineski sused koji trpi kineski uticaj već više od 1000 godina. Pošto se u kineskom sistemu kalendara stabala i grana Zec piše 卯 i izgovara MAO, pretpostavlja se da su ga Vijetnamci pomešali sa MAO koji se piše 猫 i označava Mačku.

Scroll to Top