2024. – godina zelenog Zmaja

 

2024. godine kineska Nova godina Zmaja slavi se 10. februara u vreme mladog meseca, dok se početkom godine Zmaja smatra 04. februar, kao i svake godine, po solarnom računanju. To je već 4721. godina kineskog starog luni-solarnog kalendara, koji služi za beleženje nebeskih pojava i računanje vremena još od drevne 2697. godine p.n.e, kada je, po predanju, legendarni Žuti car došao na presto. Kineski način računanja vremena naziva se kalendarom „nebeskih stabala i zemaljskih granaˮ, to je heksagezimalni sistem od ukupno 60 različitih kombinacija, a ovogodišnji zeleni Zmaj je 41.-vi po redu, a na kineskom se obeležava kao 甲辰 – đijačen, pri čemu 甲-đija predstavlja element jang drveta, a 辰- čen označava Zmaja. Dobijamo sliku jang drvenog Zmaja, odnosno muškog drvenog (zelenog) Zmaja što odgovara simbolici visokog drveta koje se nalazi pored planinskog jezera.   

Simbolika zmaja je veoma bogata u Kini. Kinezi sebe smatraju potomcima zmaja, što se nadovezuje na totemističko obožavanje zmaja tokom neolita, prvo na istoku Kine, a kasnije i od strane čitavog naroda Han, ali i mnogobrojnih nacionalnih manjina Kine. U vezi sa totemističkim obozavanjem zmaja je i kinesko sazvežđe Zmaja koje se proteglo preko čitavog istočnog kvadranta kineskog neba. Drevni Kinezi su zapazili da se sazvežđe Zmaja uzdiže na nebu nakon prolećne ravnodnevice, vidljivo je na zvezdanom nebu tokom celoga leta, da bi ponovo „zaroniloˮ u mračni ambis nakon jesenje ravnodnevice i nestalo sve do narednog proleća. Na osnovu ovog astronomskog znanja nastaje i opis linija prvog heksagrama „Knjige promeneˮ još u 11. veku p.n.e. Ovaj heksagram, naziva se 乾-Ćijen i simbolizuje čistu jang energiju, nebo, kreativnost i akciju. Njegovih šest jang linija prati evoluciju jednog zmaja, od prve linije kada je on prikriven u dubokoj vodi, preko druge i treće kada se nalazi na zemlji, četvrte kada se sprema da skoči na nebo, pete linije gde mu je najlepše dok slobodno leti nebeskim prostranstvima, pa sve do šeste linije kada je poleteo previsoko, pa se kaje, jer zna da ga čeka nagli pad.      

Zmaj je mitsko biće koje upravlja vremenskim promenama, usmerava oblake, krije se u njima i daruje ljudima kišu. Zmaj predstavlja i vrhovno biće kineskog sistema obožavanja prirode u kome je nebo vrhovno božanstvo, a personifikuje se u vidu vrhovnog zmajskog cara. Kineski vladari još od kraja Šang dinastije (11. vek p.n.e) dobijaju titulu „Sina nebaˮ, a samim tim i zmajevog sina. Najstariji kineski mudraci, učenjaci i očevi nacije, kao sto je npr. bio Fusi smatraju se direktnim potomcima nebeskog cara – zmaja.

Kineski zmaj je mističan, prikriven, nedodirljiv i nepredvidiv, a samim tim, te osobine se mogu pripisati i osobama rođenim u godini Zmaja (1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012). On simbolizuje moć, autoritet, snagu, vitalnost, mudrost, cara i državnu upravu. Prema predanju, Nebeski car imao je 9 zmajevitih sinova i on ih je poslao u Podnebesnu (drugo ime za Kinu iz dinastičkog perioda) da pomognu utemeljivaču Ming dinastije da učvrsti vlast. Broj 9 je broj dugovečnosti, plemićkog staleža, neba i savršenstva. Ćing carevi na svojim ogrtačima imaju izvezenih 9 zmajeva. Motiv 9 zmajeva je vrlo zastupljen u pekinškom Zabranjenom gradu. U okultno-filozofskoj „Knjizi promeneˮ, broj 9 je vrlo značajan jer predstavlja vrhunac jang pozitivne energije stvaranja. Postoje različite vrste zmajeva, što se vidi i po njihovom izgledu kako su prikazani na statuama, građevinama ili slikama. Zmaj koji uživa u muzici biva dekoracija na muzičkim instrumentima. Zmaj koji voli borbu, izrezbaren je na oružju. Zmaj koji voli književnost, simbol je znanja i obrazovanja. Zmaj koji teži zadovoljenju pravde, nalazi se na reljefima zdanja sudova ili advokatskih komora.

Zmaj je usamljen među ostalim životinjama kineskog zodijaka, jer je jedino on mitsko i simboličko biće, dok su sve ostale obične životinje koje se mogu videti u prirodi. Osobe rođene u znaku Zmaja su stoga različite od drugih, jake i neobuzdane, te je stoga vrlo naporno sa njima gajiti prijateljsku ili ljubavnu vezu. Zmaj nosi karakteristike čak četiri od pet kineskih elemenata, a to su zemlja, voda, drvo i metal, dakle sve sem vatre. Iz tog razloga zmaj ima kameleonske osobine, promenljiv je,  nagao i neobuzdan. Godina Zmaja obično donosi neke neočekivane i dramatične događaje. Za osobe rođene u godini Zmaja, ovo može biti turbulentna i uzbudljiva godina, koja im donosi sudbinske događaje. Trebalo bi da nose nešto crveno na telu (crveni veš, čarape, brojanicu), kako bi odbili zle sile od sebe. U ovoj godini bi i Psi trebalo da se čuvaju konflikata, gubljenja časti ili razočarenja u prijatelja. Zmajevi se najbolje slažu sa Petlom, Pacovom i Majmunom, pa će za ove znakove ova godina biti izuzetno dobra. Za Petla je ovo odlična godina za ljubav.   

Scroll to Top