2022. godina: godina crnog vodenog tigra

Prema drevnom kineskom kalendaru Žutog cara, ovo je 4719. godina po redu.

U kineskim mitovima i folkloru, tigar je simbol dostojanstva i moći, autoriteta i snage. Tigra karakterišu kraljevsko ponašanje i maniri. Za Kineze, tigar je vitez planine, kralj divljih životinja, a ljudi ga istovremeno vole i plaše ga se, tj. osećaju strahopoštovanje prema njemu. Jedno od osnovnih značenja desetog heksagrama “Knjige promena” (Lü)  je: “neko je stao tigru na rep, a tigar ga nije ujeo” što znači „na ljubazan način komunicirati sa opasnim čovekom“. Kinezi veruju da su osobe rodjene u znaku tigra (1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022) žestoke naravi, snažne, hrabre i vitalne. Veruje se da su žene rođene u ovoj godini nezavisne i svojeglave, pa Kinezi izbegavaju da u godini tigra rađaju decu, kako ne bi dobili ćerku čija priroda neće biti u skladu sa konfučijanskom etikom – poslušna kćer i tolerantna supruga.  Tigar je često usamljen, nije društven, vrlo je teško izaći na kraj sa njim. Dominantnog je temperamenta, odlučan, nepopustljiv, samovoljan, ambiciozan i samouveren. Samim tim, dobar je kao vođa.

Heksagram Lü, u značenju “stati tigru na rep”

Kineska Nova godina tigra počela je 1. Februara 2022, odn. tada je bio mlad mesec i slavio se Praznik proleća (春节), a Nova godina je, kao i svaka druga, počela 04.02.2022. Ove godine je prvi dan godine tigra izabran da istovremeno bude i prvi dan Zimske olimpijade u Pekingu.  Ova godina pripada elementu vode, kao i naredna 2023., koja će se slaviti 22. Januara 2023. To će biti godina crnog vodenog zeca.

2022. godina je pod uticajem jang vode, koja je simbol brze i pokretne vode, reke, vodopada, kao i velike vode – mora ili okeana. Jang voda je muška voda koja može da pretskaže poplavu, olujnu kišu ili uzburkani okean. Element vode je u kineskoj teoriji pet elemenata povezan sa mudrošću, duhovnošću u filozofijom. Jang voda govori o talentovanosti, umnosti, preciznosti, spretnosti, te daje nemiran i napredan duh. Povezana je sa opasnošću, nemilosrdnošću, provokativnošću, crnom ili plavom bojom i pravcem severa.  U znaku tigra je i mesec februar, kao i period noći od 3h do 5h ujutru.

Tigar je, posle pacova i bika, treća životinja u kineskom zodijaku. Prema teoriji pet elemenata, tigar je predstavnik elementa drveta, jang prirode, a simbolizuje veliko, visoko i razgranato drvo u proleće. Visoko drvo koje stoji u sred reke je znak ograničenja ili selidbe. Jang drvo može da predstavlja i veliki drveni čamac koji plovi po reci – ova godina je povoljna za putovanja, relaksaciju, odmor i obnavljanje životne energije.

Posmatran sa aspekta Ji Đinga, tigar je povezan sa gromom ili kretanjem. To je četrdeseti heksagram „Sje“ (解)  predstavljen kombinacijom vode i groma, koji prikazuje da se neko ili nešto (npr. tigar) kreće kroz vodu, ali i kroz opasnost. To može biti i beba koja raste u materici. Ova godina zahteva opreznost i planiranje, daje rast i razvoj, izazove i kreativnost. Vreme je da se raziđu tamni oblaci i da se čovek oslobodni nedaća. Interesantno je da smo 18.02.2022. imali četvorostrukog vodenog tigra, jer je te noći od 3 do 5h čak i sat bio u znaku crnog vodenog tigra.

Heksagram Sje, u značenju “oslobođenje od nedaća”

Ova godina tigra je izuzetno srećna bikovima na polju karijere i ljubavi, kao i svinjama, a izuzetno nepovoljna za majmune. Pacovi će morati da izgrade svoju reputaciju u novom okruženju i da vredno rade, kako bi bili nagrađeni. Karijera zečeva će se razvijati uzlaznom linijom. Zmajevi će naići na odlične poslovne partnere. Zmija će strpljivo brinuti i pomagati svojim ukućanima. Konji će trčati još brže ka pobedi. Koza će steći novu mudrost. Majmun će iscrpeti sve svoje snage, ali uzaludno. Za petla, ovo je odlična finansijska godina. Pas će vredno raditi, pa će mu ova godina doneti nove uspehe u karijeri. Svinje će imati sreće u ljubavi, na poslu i steći će više novca.

Godina tigra sadrži i element vatre, koji se dosta pojačava tokom leta, pa tigar postaje veoma opasan kada se rasplamsa vatra. Sve u svemu, 2022. godina je godina uzbuđenja, opasnosti, godina kada svojom mudrošću treba da izbegnemo da direktno “stanemo tigru na rep“ i da iskusno izbegnemo nove probleme. Ipak, to je dobra godina za započinjanje novog biznisa, karijere ili dugoročno planiranje budućih aktivnosti.  Ko u ovoj godini uspe da učvrsti temelje svog biznisa, 2023. godina crnog vodenog zeca će mu doneti brz uspeh, dobru reputaciju i publicitet.

Scroll to Top