Ко ујутру спозна дао, увече може и да умре

„Чињење добра је као пењање узбрдо, чињење зла је као слободан падˮ потиче из књиге „Гуоју“[1]. Ова реченица је веома позната у Кини, то је једна изрека, која представља класику. Она наглашава да је чињење добра веома тешко, а чињење зла врло лако, узбрдо се тешко пење, док је врло лако кренути низбрдо. Она говори о овом принципу.

Из тог разлога, навешћу пример једне историјске приче. У „Историји династије Ђинˮ постоји запис о једном човеку по имену Џоу Чу. Једном приликом, Џоу Чу је питао свог комшију:„У нашем селу из године у годину жетве су богате и плотне. Зашто сте онда сви смркнути и забринути?ˮ Његов комшија му је тада одговорио: „Упркос томе што из године у годину имамо богате и плодне жетве, у нашем селу имамо три зла! У планини имамо тигра, у реци воденог змаја, а међу људима тебе – Џоу Чуa. Ако не елиминишемо ова три зла, неће бити мира ни спокоја под капом небескомˮ. Чим је Џоу Чу то чуо, казао је: „Добро, идем одмах да уништим сва три зла.ˮ Након тога је Џоу Чу прво отишао у планину и прострелио тигра. Након што је убио окрутног тигра, ускочио је у реку, потукао се са воденим змајем, низ воду је пливао неколико десетина лија, а водена битка је трајала три дана и три ноћи, отпливао је толико далеко да га више нико није видео. Стога су сви мештани закључили да је Џоу Чу погинуо, ударали су у гонгове и бубњеве, пуцали из топова, сви су били неизмерно радосни. Након три дана и три ноћи, Џоу Чу се вратио, чим је видео комшије да ударају у гонгове и бубњеве, бацају петарде, питао их је зашто то раде. „Неко је рекао да си умро и зато су сви од среће почели да ударају у гонгове и бубњеве и пуцају из топова.ˮ Џоу Чу је тек тада схватио да је он то треће зло. Убио сам тигра, убио сам и воденог змаја, онда и ја, Џоу Чу, треба да се поправим од лошег ка добром. Онда је отишао у  главни град западног Ђина – Луојанг да обиђе два најпознатија учењака – Лу Ђија и Лу Јуна. Лу Ђи је био човек из источног Вуа, Џоу Чуов земљак, али пошто Лу Ђи није био код куће, он је отишао код Лу Јуна. Питао је Лу Јуна: „Ја сам већ матор, да ли још увек могу да се променим у доброг човека?ˮ Лу Јун је казао: „Зар ниси чуо како су говорили људи из древнина? Ко ујутру чује вест, увече ће умретиˮ. „Ко ујутру спозна дао, увече може и да умреˮ.

Карактер дао на обредној бронзи
Рецимо да ујутру чујеш неку мудру изреку, а увече се промениш под њеним утицајем, не значи ли то да си одбацио зло и окренуо се добру? Џоу Чу је од тада окренуо нови лист, одбацио зло и кренуо путем добра, да би на крају постао одан и храбар ратник вредан сваке похвале.

Стога, ова прича о Џоу Чуу илуструје један принцип, бити добар је подједнако тешко као пењање на планину, док је бити зао лако као клизиште. Међутим, ако сте заиста одлучни да исправите своје мане и грешке, онда ћете успети да постигнете своје животне циљеве.

Овај пример врло прикладно илуструје да је „чињење добра као пењање узбрдо, а чињење зла као слободан падˮ, али нам такође говори да се добро и зло, ово пењање и падање, ипак могу трансформисати под одређеним условима.


[1] Прим.прев.: Назив књиге „Гуојуˮ би се могао превести као „Приче о државамаˮ, то је историјско штиво које настаје у периоду од 10. до 5. века п.н.е.

 
Scroll to Top